Det är mellan dig och Gud

Etik är ställningstaganden om vad som är rätt och fel i olika givna situationer. Notera dock att vi då ofta sitter i en trygg miljö och diskuterar hur vi skulle agera i olika fall där valet får stora konsekvenser men där vi inte behöver möta dessa eftersom vi enbart teoretiserar. Moral är ytterst vad vi gör när ingen annan tittar. Det kan t.ex. handla om att vi tar med oss skrivbordsmaterial hem från jobbet.

I många fall verkar vi människor vara funtade så att vi ser en utmaning i att komma undan med saker. Det verkar handla om att inte bli upptäckta. Drivkraften är oftast pengar.

I andra fall gör vi allt vi kan för att så många som möjligt ska se vår ”fina” handling. T.ex. när en person med mycket pengar skänker en del av dessa. Och fortfarande har mycket pengar. Gärna under pompa och ståt och tårfyllda tal med bilder på svältande barn i Afrika. Vilket hyckleri! Egenintresse förtäckt som välgörenhet.

Det är inte Skatteverket eller arbetsgivaren vi står till svars inför när det gäller våra handlingar. Handlingar som vi lika gärna kan benämna våra val. Det är faktiskt inte ens våra barn vi står till svars inför (även om barnen står för en brutalt ärlig och oförstörd spegling). Vem står vi till svars inför i så fall? Gud. Det är mellan dig och Gud. Ingen annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.