Omfamna livet

Livet går upp och ner. Det kommer mörka stunder. Även om det är svårt behöver vi våga erkänna dessa och stanna i det jobbiga. I mörkret uppstår kraft för det ljusa.

Jag gör en banal jämförelse med sockersug. Ponera att man vill sluta äta godis. Det kommer då att vara jobbigt i kanske två veckor. Sedan lättar det betydligt och man undrar hur man kunde känna sådant sug tidigare.

Så är det ofta med jobbiga känslor också. Inte alltid förstås; psykisk ohälsa och depressioner är ju inte något flyktigt. Men när ångesten kommer, eller när egot i oss får leva ut sitt begär, då är det viktigt att veta att det kommer att gå över. Fortare än vi tror. Särskilt om vi kan förhålla oss till det med lite distans. Ibland förstår vi inte varför den jobbiga känslan kom och ofta förstår vi inte varför den försvann.

Dessvärre är det lätt att stoppa en godisbit i munnen när sockersuget kommer. Och sedan en till. Och sedan ytterligare en. På samma sätt flyr vi de jobbiga känslorna genom någon annan eller genom att ockupera oss med någon aktivitet. Men att stoppa huvudet i sanden löser ingenting. Det lättar sinnet i stunden men tar oss tillbaka till ruta ett. Där vi innerst inne inte vill vara.

Under våra liv kommer vi att uppleva sorgliga stunder. Tillåt dig själv att vara låg. Fly inte det jobbiga. Men du behöver likväl se till att inte bli besatt av sorgen. För att ta ilska som en parallell; Det är inte fel att bli arg, tvärtom, men att gå runt och bära på ilska är inte bra.

När det gäller sorg så kan den bita sig fast. Våga se det jobbiga i vitögat själv men öppna dig också för dina närmaste och ventilera. Det känns fint att vara sårbar och det fördjupar relationer. Men sedan, om ledsamheten är orsakad av en viss person eller dramat runtikring denna person, se då till att avlägsna dig från denna person. Det är ditt val och kräver en handling av dig. Att göra saker man gillar är en annan god idé efter att man mött och reflekterat över de mörka molnen. Då brukar solstrålar börja sippra fram mellan molnen.

Omfamna livet. Ibland är det svart. Ibland är det vitt. Många gånger är det något färg däremellan. Det är livet helt enkelt. Allt är som det ska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.