Ett liv utan lidande är inget liv

En typ av mänskligt lidande orsakas av vårt begär. Vi vill ha det ena och det andra. Observera att det inte bara gäller prylar. Vi kan t.ex. lida kopiöst av att inte ”få någon”, alltså ha en kärleksrelation med någon. Begäret blir aldrig mätt. När vi fått den där befordran, eller vad det nu än är vi vill ha, så vill vi ta nästa steg. Det tar aldrig slut. Mycket vill ha mer. Bakom en dörr uppenbarar sig nästa. Om vi gör oss av med begäret, vilket inte är omöjligt, kommer denna typ av lidande att försvinna. Det handlar om att leva en helt annan typ av liv, där vi är en person fylld av värden snarare än att vara en person som har en massa framgångsattribut.

Men det finns en annan typ av lidande i en människas liv. Sista terminen av gymnasiet gick jag, trots min morgontrötthet, upp extra tidigt varje dag för att ta en löprunda före skolan. Varför? Jag skulle till sommaren rycka in i lumpen i Umeå och hade tagit kontakt med Björklöven, d.v.s. stadens hockeylag. Hockeyn var mitt stora intresse då och jag stod inför en jättestor möjlighet. Till denna möjlighet ville jag komma så bra förberedd som möjligt. Jag led varje morgon men jag kände en meningsfullhet.

Kanske lider du när du varannan vecka lämnar barnen till ditt ex. Kanske lider du extra mycket när det är högtider utan att du är tillsammans med barnen. Kanske är lidandet som störst på deras födelsedagar. Vad vet jag. Ändock är du precis där du ska vara just nu. Det är lidandet som gör ditt liv till något på riktigt. Ett levande liv. Ett liv som har öppnat en massa möjligheter. Ett liv som har fått dig att vandra på stigar du annars aldrig hade upptäckt. Det gamla livet innehöll också lidande men av en destruktiv typ.

Ett liv utan lidande är inget liv. Det är lidandet som skapar fantastiska relationer, tavlor och böcker.

Välj ditt lidande, bär det som Jesus bar korset på ryggen, sluta klaga och ge det bästa av dig själv till världen med ett rent samvete och ett gott hjärta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.