Uppdragsbeskrivning

Som del av de två års lärarstudier jag precis slutfört fick vi läsa ett blogginlägg som ställde frågan:

Why do you teach?

Författaren till inlägget efterfrågade ett Mission statement. På svenska blir det väl ungefär uppdragsbeskrivning.

Den svenska läroplanen som Skolverket ger ut innehåller kursplaner för respektive ämne såsom historia, svenska och matematik. Respektive kursplan innehåller syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Den första delen beskriver vad undervisningen av ämnet syftar till. Den andra delen tar upp vilka delar av ämnet som ska behandlas, t.ex. Antiken när det ämnet historia. Slutligen beskriver kunskapskraven vad eleverna ska kunna för att erhålla olika betyg.

Blogginlägget som vi läste som del av lärarstudierna tar upp risken för att en lärare planlöst marscherar igenom det centrala innehållet via olika aktiviteter. Läraren behöver börja med att ställa sig frågan varför man undervisar.

Samma fråga gäller oss allihop. Varför kliver du ur sängen på morgonen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.