CV eller personligt brev

I samband med att företag annonserar lediga tjänster, d.v.s. vill anställa någon, efterfrågas alltsomoftast både CV och personligt brev. CV är latin och står för cirriculum vitae vilket betyder livets lopp eller levnadsbeskrivning. I praktiken brukar ett CV vara en sammanställning av ens meriter/erfarenheter i livet. Det personliga brevet är normalt sett mindre formellt och är en möjlighet att beskriva en själv.

För mig är CV:t relativt ointressant. Det talar i mångt och mycket om vad man har. Det personliga brevet däremot är bra mycket mer lockande eftersom det talar om vem man är. Det ena är tämligen dött och det andra levande. I personliga brevet finns möjligheten att verkligen ta ut svängarna.

Men företag och de som anställer tenderar att prioritera CV:t. Erfarenhet av samma typ av arbete ”ger många poäng”. Själv vet jag att en person med ett visst sätt att förhålla sig till livet kommer att klara av vad som helst. Ge det bara lite tid. CV:t är kortsiktigt medan det personliga brevet är långsiktigt.

Kan det vara så att det är tryggare att på anställningssidan välja erfarenhet framför personlighet? Det utkräver ett mindre ansvar att betrakta ett CV jämfört med att betrakta ett personligt brev.

Om jag skulle anställa någon skulle jag be om ett handskrivet brev. Inga ramar eller förutbestämda strukturer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.