Självkänsla och självförtroende

Självkänsla och självförtroende är två olika saker. Självkänsla handlar om din känsla av värde som person. Självförtroende, däremot, handlar om att du tror på din förmåga att prestera i olika situationer och sammanhang. Självkänslan kommer inifrån, den handlar om hur du betraktar dig själv oberoende av andras bekräftelse. Självförtroendet kommer utifrån, via prestationer, där du klarar av det du åtar dig och det stärks av bekräftelse från andra.

Ett bra självförtroende är således förknippat med det du gör. Du är t.ex. bra på att måla, spela fotboll eller dra skämt. Självförtroendet varierar både med vad det gäller och period i livet. Man kan ha ett bra självförtroende när det gäller att åka skateboard men ett dåligt när det gäller matematik. Själv hade jag uselt självförtroende avseende att tala inför folk ända upp i 30-årsåldern medan det nu är tvärtom. Självförtroendet är föränderligt och kan tränas upp.

Någon sa att självkänsla är det rykte vi har inom oss själva. Känner du dig själv? Har du en inre kompass? Accepterar du dig själv? Är du trygg med vem du är? Självkänsla handlar om det värde du sätter på dig själv oavsett hur du presterar eller vad andra anser om dig. Skalan från bra till dålig självkänsla handlar om betraktelsen av dig själv från värdefull till värdelös. Liksom självförtroendet är självkänslan föränderlig och kan variera genom livet.

Med en låg självkänsla tolkar man lätt händelser som negativa och kritiserar sig själv. Man blir sårbar för misslyckanden och kritik. Dessa kan då leda till depression, oro, ångest och utmattning. Som tur är går självkänslan att bygga upp. Man kan finna kärleken till sig själv och se sitt värde oberoende av sina prestationer. Då infinner sig ett lugn. Vägen är att göra den inre resan, istället för den yttre, för att komma i kontakt med självkänslan. Och det är fantastiskt. Jag lovar. Glöm aldrig att du är värdefull. Du är nog som du är!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.