Ett ”varför” gör alla ”hur” uthärdbara

Nietzsche uttryckte sig: ”Den som har ett Varför att leva uthärdar nästan varje Hur.” Det finns fasansfulla beskrivningar från koncentrationsläger under andra världskriget där människor uthärdat fruktansvärda förhållanden. De som klarade detta i åratal såg en mening med sitt liv.

Livets mening är något som förbryllat människan i alla tider. Frankl lyfter fram att det inte handlar om vad vi har att vänta av livet utan om vad livet väntar av oss. Fråga inte efter livets mening utan upplev istället dig själv som tillfrågad. Livet ställer hela tiden frågor till oss.

Även om reflektion är viktigt så ger vi inte svar på frågorna från livet genom grubbleri eller tal. Svar ger vi genom handling och hållning till livet. Att leva innebär en nyfikenhet på livsfrågorna och utföra de uppgifter som livet ger var och en av oss.

Utförandet kan medföra lidande, t.o.m. ett oerhört stort lidande, men detta härdar människan ut så länge det finns en låga som brinner inom henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.