Tre stenhuggare

Tre stenhuggare bygger en kyrka på 1300-talet. Respektive av stenhuggarna får frågan vad han gör.

Den första svarar bittert att han yxar till stenblock i 30 x 30 x 20 centimeter. Mycket frustrerad berättar han om ett liv där han har utfört samma syssla om och om igen och kommer att fortsätta så tills han dör.

Stenhuggare nr 2 yxar också till likadana stenblock men ger ett annat svar. Med stor värme berättar han att han gör detta för att kunna försörja sin älskade familj. Genom sitt arbete kan hans barn få mat och kläder. Tillsammans med sin hustru har de ett hem där kärleken blomstrar.

Den tredje stenhuggaren tillverkar stenblock med samma mått som övriga två. Glädjestrålande berättar han om vilket privilegium det är att få vara med och bygga den väldiga katedralen som kommer att stå där i tusen år till människors tröst och vägledning.

Tack Rachel Naomi Remen för din fina bok ”Läke-bok” som hämtar ovanstående berättelse från den italienske psykiatern Roberto Assagiolo. Det är fascinerande hur fenomen i det mänskliga psyket och samhället inte har förändrats jämfört med berättelser och böcker från en avlägsen tid, långt före mobiltelefoner och annat. Intet nytt under solen med andra ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.