Yin och yang

Helhet. Allting handlar om helhet. Balans är ett bra uttryck för helhet. Men det handlar inte om jämvikt. Jämvikt är något statiskt, förutsägbart och dött. Balans är något levande som böljar fram och tillbaka.

Yin och yang har gamla anor från österlandet. Symbolen står för helhet men visar att helheten består av en balans mellan två sidor. Livet sker på två sidors villkor. Utan att ha upplevt sorg kan vi inte sätta värde på glädje o.s.v. Här trampar vi ofta snett. Vi strävar efter att nå ett tillstånd där vi är i någon slags evig orgasm. Men upplevelsen av en sådan orgasm skulle snabbt tappa i värde om vi inte däremellan upplevde andra delar av livet. Och dessa delar är inte alltid de roligaste man kan komma på. Men tillsammans, helheten, blir det livet helt enkelt.

Yin är:

  • den feminina energin
  • ljuset
  • solen
  • vila
  • reflektion

Yang är:

  • den maskulina energin
  • mörkret
  • månen
  • aktivitet
  • logik

Ingenting är antingen yin eller yang. Det är ett samspel och det finns alltid yang i yin och vice versa. Livet är en vågrörelse och det finns inga skarpa hörn som isolerar någonting till fullo. Om vi rör oss ifrån jorden så minskar gravitationskraften, men den blir aldrig noll oavsett hur långt bort vi rör oss.

Samhället premierar yang. Vi ska framåt med driv, logik, tekniska lösningar och kapitalism. Det blir en obalans där vi avhumaniserar oss själva. Människor mår dåligt. Tomheten ekar inombords. Allt fokus ligger på det yttre. Innanför fasaden puttrar levande och riktiga processer som längtar efter sammanhang och helhet.

Yang får oss att skövla gigantiska områden med fantastisk djungel. En djungel som är jordens lungor. En djungel med miljontals arter. Liv helt enkelt. Yin gråter när vi gör detta för vi karvar i vårt eget kött. Vi är alla, djur och natur, en stor organism som hänger samman. Det finns trådar mellan allt och alla.

Låt oss göra den inre resan. När vi ser oss själva ser vi också den andre. Tittar vi riktigt noga in i ögonen på den andre ser vi… oss själva.

Släpp fram yin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.