Ärlighet eller hyckleri

Utifrån mitt stjärntecken Skytten är jag enligt :

storsint, ärlig, generös, optimistisk, sökare, filosofisk, fri, rättfram, otålig

Dessa egenskaper stämmer in alldeles utmärkt på mig. Av dessa är egenskapen rättfram något som förundrar mig. Finns det något alternativ? Rättframhet är för mig ett tecken på ärlighet, som i sig är tecken på kärlek, med utgångspunkt i självkärleken. Ja, jag älskar mig själv innerligt.

Ibland beskrivs Skytten som taktlös. Kanske kan ”brutal ärlighet”, som det brukar heta, innebära att någon blir kantstött. Men vad är alternativet? Det är i så fall hyckleri, d.v.s. rädsla.

Hos en ärlig människa är sinnet rent och klart. Ärligheten medför en nyfikenhet och mod att dyka in i sig själv och utforska sig själv. På så vis uppstår en medvetenhet om sig själv. Medvetenheten inbegriper även de mörka sidorna och såren inom oss. Utan medvetenhet om det jobbiga och mörka blir ljuset inte autentiskt utan konstlat för att lysa upp fasaden.

Jag gör hellre folk obekväma av min ärlighet än att göra dem tillfreds av mitt hyckleri. Hyckleriet innebär att göra våld på sig själv vilket sedan på olika sätt obönhörligen sprids till omgivningen. Det finns bara en sann väg, känner du rädsla finns det tusen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.