Busa – var levande

Det var bättre förr. Så brukar det låta. Har det allltid låtit så? Kanske. Jag vet inte. Har vi selektivt minne när vi nostalgiskt minns tillbaka? Plockar vi russinen ur kakan? Kanske. Kanske inte. När det gäller lumpen vet jag i alla fall att så är fallet. Jag minns och berättar underhållande historier men, handen på hjärtat, däremellan var det rätt långa perioder av meningslösa aktiviteter. Eller förresten, de kanske var det bästa som kunde hända. Människan av idag har ju fruktansvärt svårt för att ha tråkigt. Vi ska underhållas hela tiden och matas med intryck och upplevelser. Nåväl, det blev en lång ingress på det jag egentligen vill säga…

När jag var liten drog vi på sommarlovskvällarna runt i området och pallade frukt. Det var fantastiskt spännande. Förbjudet men samtidigt oskyldigt. Det fanns en man som vi var livrädda för; ryktet gick att han sköt med salthagel efter snorungar som försökte busa. Det blev inte mindre spännande av att Linda var med i gänget. Jag var så kär i Linda. Senare fick jag reda på att hon var kär i mig också. Men jag var tafatt på den tiden…

Inte bara pallade vi frukt, vi byggde kojor i skogen också. Andra saker vi gjorde var att tända eld på saker. Det fanns något kittlande med att elda… Vi krigade med påkar som vi hämtat från skogen. Vårt ”neighbourhood” mötte ett annat och pulsen rusade. Vid den här tiden var det en fluga att åka skateboard. Det gjorde vi en hel del och vi slog oss fördärvade ibland. Sommarlovskvällarna var magiska. Vi kunde leka burken/dunkgömme tills solen gick ner. Ibland tältade vi i någons trädgård också.

Min upplevelse är att en stor del av ovanstående är borta. Ungdomen sitter hemma framför en maskin. Livet levs via mobiltelefonen. Jag pratade om detta med en god vän. Vi är båda av den gamla skolan och reflekterade över att livet inte verkar levas lika mycket nuförtiden. Ungdomarna är inte ute och gör dumheter, får skrapsår och känner pulsen öka. Hallå, vad var det som hände? Sätter vi en sådan tilltro till tekniken? Well, tekniken och hälsovården har aldrig varit mer utvecklade än nu, ändå sjunker nu medelåldern i flera av länderna som är rikast på pengar p.g.a. psykisk ohälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.