Det där egot

Ibland pratar vi om att folk är egotrippade. Andra gånger beskriver vi någon som att personen i fråga har ett stort ego. Men vad menas med ego? Egot är en konstruerad jagbild, d.v.s. en bild av dig själv som du själv har hittat på. Med andra ord är det en illusion. När vi identifierar oss med våra tankar och känslor ger vi näring åt egot. Egot identifierar sig med ägodelar, arbete, social status, kunskap, utseende, religion etc. Ju starkare band som finns mellan yttre företeelser och oss själva desto bättre mår egot. Men när egot mår bra, mår inte vi själva bra.

Eckhart Tolle skriver såhär:

”När du inser att orsaken till omedvetenhet är identifikation med intellektet och egot, som naturligtvis innefattar känslorna, så kliver du ur den. Du blir närvarande. När du är närvarande kan du tillåta intellektet att vara som det är utan att bli intrasslad i det. Intellektet i sig är inte stört. Det är ett fantastiskt redskap. Störningen uppstår när du söker dig själv i det och felaktivt tror att det är du. Då förvandlas det till egot och tar över ditt liv.”

När känslorna och tankarna kommer och skulle kunna förpesta livet, se det då som moln på himmelen. Tänk att du inte är dina känslor och tankar. Låt molnen glida undan och blotta den nakna himmelen. Om någon provocerar dig, tänk att ”så tycker du ja” och låt det rinna av som vattnet rinner av en gås.

Sök inte dig själv i intellektet eller egot. Använd intellektet som ett hjälpmedel men håll distansen. Så fort egot får näring hamnar du i en förpestad miljö och försvarsposition. Låt oss istället bara vara. Egot är omättligt och intellektets problem kan inte lösas på intellektets nivå. Vi behöver ställa oss över det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.