Var snäll

En god vän uttryckte sig nyligen såhär:

Man ska vara snäll mot de man möter, alla har sina utmaningar.

Kloka ord. Det är lätt att döma hunden efter håren. Även om man tror sig ha lärt känna en människa och tagit sig innanför pälsen finns ett ofantligt inre som kan innehålla både det ena och det andra. Fasaden kan se glimrande ut men därunder döljer sig rädslor och demoner. En hård och kantig yta kan också vara en försvarsmekanism som skyddar det ömtåliga inre.

Både Bamse och Pippi Långstrump är också inne på att vi har ett ansvar att vara snälla:

Är man stark måste man vara snäll.

Andras handlingar kan framkalla egot inom oss. Men betrakta egot, istället för identifiera dig med det, och låt det tona bort. Låt godheten bemöta elakheter. Men märk väl, det är inte godhet eller tolerans att vara håglös. Vi behöver reagera och agera vid elaka handlingar eller orättvisor. Så stråla snällhet och solidaritet som en lysande fyr, men titta aldrig bort när piskan viner eller ansvarslöshet härjar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.