43 år – mer tolerant och radikal

Idag fyller jag 43 år. En jävla fin ålder om du frågar mig. Men åldern har aldrig intresserat mig. Livet har sin gång och att göra motstånd är både lönlöst och bortkastat. Nietzsche beskriver tre faser av livet som vi eventuellt får uppleva. Först den plikttrogna kamelen i safariliedet, sedan mötet och fighten med lejonet (inom sig själv) för att slutligen bli ett barn på nytt.

När jag reflekterar över de senaste åren kan jag se en människa som blivit både mer tolerant och samtidigt mer radikal. Förståelsen för olikheterna hos oss som gör oss unika, men också likheterna som förenar oss, har blivit tydligare för mig. Det är lätt att döma men det finns alltid omständigheter som ligger bakom saker och ting. Det som är toppen respektive botten i en annan människa är också toppen och botten i mig.

Vissa dagar spritter det i mig och andra är jag bekymrad över avhumaniseringen av människan. Vi är på flera sätt och vis på ett sluttande plan. Tilltron till teknikutvecklingen (mobiltelefonen…) gör något med oss som människor. Inte heller sätter vi stopp för systemkrafterna / byråkratin som tillåts härja fritt. Politiskt härjar ett dyrkande av liberalismen vilken distanserar människor istället för att vi värnar om varandra och kollektivet. När Vänsterpartiet, enda socialistiska partiet i riksdagen, för fram solidaritet på agendan via enkla humanistiska gärningar, blir de utmålade som ett extremt ytterkantsparti.

Kapitalismen har härjat än längre och breder ut sig som cancersvulster. Ekonomi borde vara ett stödhjul i människors liv för att underlätta, men det är istället navet runtikring livet kretsar. Att ett papper med ettor och nollor på, eller ett konto med digitala ettor och nollor på, kan skapa sådan uppståndelse är tragikomiskt. När rektorer nu bara räknar pengar på sista raden, och inte bryr sig om vem som står i de olika lärarrutorna i excelbladet, är vi illa ute. Samtidigt är rektorerna bara offer för den rådande kulturen samt ofta klämda från två håll. Men vi har alla ett val. Det som definierar oss i slutet av dagen är de val vi gör. Att människan offrar jordens hjärta och lungor (regnskogen med mera) för att kulorna ska rulla är svårbegripligt.

Som vanligt varken ser, vill eller vågar vi prata om elefanten i rummet. Istället hittar vi en dammråtta i hörnet och gör den till vår gemensamma fiende. Ve den som tänker själv, den är livsfarlig.

Klyftor uppstår mellan de som är innanför staketet och de som är utanför. Att då dra till svångremmen hårdare kommer bara innebära en än mer ond spiral utför. Inte är det konstigt att upprördhet och uppgivenhet uppstår hos de som inte får vara inne i värmen utan bara förväntas slicka golvet åt de som har.

Just nu härjar ett virus vid namn covid-19 i världen. Socialstyrelsen skriver avseende Sverige och andra halvåret 2020 följande:

Efter hjärt- och kärlsjukdomar (12 800 döda) och tumörer (11 500 döda) dog flest kvinnor och män i covid-19 (3 503) andra halvåret 2020. … Medelåldern för döda i hjärt- och kärlsjukdomar var 86,4 år för kvinnor och 80,8 år för män. För personer som avled i cancer var medelåldern 75,9 år för kvinnor och 75,8 år för män. För dödsfall i covid-19 var medelåldern 85,9 år för kvinnor och 82,7 år för män.

I en preliminär rapport från Socialstyrelsen gällande Sverige och första halvåret 2021 går att läsa:

Under första halvåret 2021 dog flest människor i hjärt- och kärlsjukdomar (13 399 döda) följt av cancer (11 224 döda) och covid-19 (4 623 döda), vilket följer mönstret för de två tidigare halvårsperioder under pandemin. … Medelåldern för avlidna i hjärt- och kärlsjukdomar var 86,2 år för kvinnor och 80,4 år för män. För personer som avled i cancer var medelåldern 75,7 år för kvinnor och 75,9 år för män. För dödsfall i covid-19 var medelåldern 82,7 år för kvinnor och 78,4 år för män.

Låt oss vakna, låt oss bli medvetna. Sluta trampa i pliktskyldiga och politiskt korrekta led. Låt oss säga fuck you till det som vi innerst inne vet är fel. Världen behöver fler Olof Palme, Pippi Långstrump, Muhammed Ali och Magda Gad. Levande och ärliga människor.

Detta blev ett mångfacetterat och spretigt inlägg. Så kan det bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.