Ensamhet, liberalism och skatt

Sveriges Television (SVT) berättar idag att sedan 2018 har över 400 personer legat döda i mer än en månad utan att någon reagerat. Den intervjuade begravningsentreprenören berättar att begravningar utan deltagare blivit en allt vanligare syn. Han ser tillbaka på sina 25 år i yrket och konstaterar att ensamheten ökar. Orsaken tror han är det digitaliserade samhället, där allt ska vara så enkelt, och där kontakten oss emellan minskar.

Vi blir i allt högre utsträckning ett objekt istället för ett subjekt. Frågan vi kan ställa oss själva är:

  • Ser jag mig själv i världen?

eller

  • Ser jag världen i mig själv?

Det sägs att en groda som stoppas ned i en kastrull med kokhett vatten kommer att hoppa ur direkt. Däremot dör den om den om den ligger i en kastrull med kallt vatten som sakta hettas upp till samma temperatur. Liberalismen pågår mitt framför våra ögon. Retoriken är hätsk och riksdagens enda socialistiska parti (Vänsterpartiet) målas ut som extremister. Liberalismen driver människor från varandra. Den skapar egoism och oberoende. Ett oberoende som kommer till priset av ensamhet. Staten ska ges så lite inflytande som möjligt. Var och ska klara sig själv och sedan ses vi på toppen av Mount Everest.

Utvecklingen på arbetsmarknaden i världen är skrämmande. Människan är förbrukningsvaror i kapitalismens tjänst. Omtanken och långsiktigheten lyser med sin frånvaro. Ut med en och in med nästa. Se till att ha en bakdörr för att snabbt kunna kapa band och kostnader. Om något inte är mätbart och effektivt åker giljotinen fram. Allt handlar om nytta. Vad hände med värde?

Allt jag hör, även från Socialdemokraterna, är kommande skattesänkningar. Vad värre är; det sägs med en sådan självklarhet. Varför inte ta ett steg fram och med stolthet slå fast att skatten ska höjas? Varför inte slå fast att de högre skatteintäkterna ska användas till att bygga ett solidariskt och varmt samhälle? Varför inte slå fast att de som råkar ha ska dela med sig i större utsträckning så att klyftor utjämnas?

Avhumanisering pågår. Vi är på ett sluttande plan. Det luriga är att det sker med små, små steg hela tiden. Därför märker vi det inte förrän grodan plötsligt är död. Men sett ovanifrån, i ljuset av historien och en längre tidsperiod, sker nu förändringar på fruktansvärt kort tid. Jag läste nyligen att det förlovade landet USA slog nytt rekord; antal drogrelaterade överdoser skenar.

Einstein sade:

Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value.

1 reaktion på “Ensamhet, liberalism och skatt

  1. Håller med. Einsteins citat är verkligen tankvärt. Hur många föräldrar följer detta och bejakar vårt utbilningssystem dessa ord?

    Jag betalar gärna skatt men vi måste få bort en del byråkrati så att vi får bättre service från det allmänna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.