Låt det verka

I det amerikanska presidentvalet 1984 var president Ronald Reagan 73 år och hans motståndare hette Walter Mondale. Under en debatt säger då Reagan att han inte ska utnyttja sin motståndares ungdom och avsaknad av erfarenhet. Mondale var vid tidpunkten 56 år…

Tre av åtta riksdagspartier i Sverige har personer som blev partiledare före 30 års ålder. Det finns ingen möjlighet i världen att någon är redo för en sådan roll vid en sådan låg ålder. Inte för åldern i sig såklart utan indirekt via avsaknad av livserfarenhet. Men olika kulturer sätter olika värde på visdom. I Sverige är det soptippen nästa på ålderns höst. Som tur är finns andra kulturer som vördar och respekterar ålder, d.v.s. erfarenhet av livet.

Utvecklingen utför går snabbt. Otäckt snabbt. Allting så ska gå så fort. Inget får ta tid. Handla och laga mat ska gå på nolltid. Vi är alltid på språng. Minimera en massa delar av livet som i alla tider fått ta tid. Som inte tidigare setts som bara en tröskel utan något där man lever livet. Nu ska vi snabbt ta oss över den där tröskeln till den hägrande kvalitetstiden / egentiden. Samtidigt läser jag en massa jobbtitlar där man tydligen nuförtiden är ”senior” efter bara fem år i arbetslivet. Herrejösses.

Det genuina byggs upp under långt tid. Saker och ting växer fram. Det behöver finnas motgångar. Ibland är saker och ting inte redo utan behöver gotta till sig. Marinaden behöver ligga och dra för att det ska bli en balanserad och genomgående kvalitet. Låt det verka. Tålamod är en dygd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.