Teknikutvecklingen

Jag tittar på OS och slås av alla dessa videogranskningar under en hockeymatch. Det tas pauser för att domarna ska granska utvisningar/regelbrott och målsituationer i slow motion från 37 olika vinklar. Samma sak gäller för övrigt fotbollen där så kallade VAR-granskningar (Video Assistant Referee) införts i allt högre utsträckning. Varför låter vi inte bara domarna göra så gott de kan efter bästa mänskliga förmåga? Vad ligger i minusvågskålen med en sådan här teknik om vi i efterhand ser det som något positivt att kunna ”rätta till” ett domslut?

Teknikutvecklingen går i rasande takt. Det är inte bara robotar som klipper gräsmatta och dammsuger hemma, det är också bilar som kan ta över körningen och beslutsfattandet. Sedan har såklart robotutvecklingen fortsatt när det gäller industrijobb som traditionellt inneburit kroppsarbete eller monotona arbetsmoment. Men framförallt visar sig teknikutvecklingen i den där prylen vi alltid bär med oss och som är uppkopplad med allt och alla.

Via mobiltelefonen finns möjlighet att föra över pengar och identifiera sig själv. Men dessa förhållandevis begränsade och enkla tjänster är bara en krusning i ett allt större myller av… ja vadå egentligen? Telefonen är numera integrerad i folks liv. Utan den uppstår en känsla av nakenhet. Samtidigt som allt ska vara så enkelt och smidigt upplever jag att vi har mindre tid än någonsin. Det finns en slags stress närvarande och psykiska ohälsan i samhället är utbredd.

Gigantiska hamnar, som förr i tiden var ett myller av folk, är numera folktomma trots gigantiska mängder varor som transporteras samt dirigeras och packas om. I ett kontrollrum sitter ett fåtal människor och övervakar robotiseringen. Bara för att vi har möjligheten, bara för att vi kan utveckla tekniken, måste vi tillämpa den?

Kapitalismen styr, humanismen är i bästa fall underordnad, i många fall obetydlig. Allt handlar om nytta, vart tog värdet vägen? Pengar, pengar och pengar. Antal kronor på sista raden är ledstjärnan. Delarna och logiken (hjärnan) övertriumferar med råge helheten och känslan (hjärtat). Vad är skillnaden på oss och maskinerna? Människan avhumaniseras och närmar sig ett maskinellt beteende. Filmer som Matrix och Terminator kan tyckas vara science fiction. Men är de verkligen det?

Vi har alla ett val. I slutet av dagen är det de val vi gör som definierar oss som människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.