Aggressivitetens onda spiral

En konflikt tar slut när vi slutar hata ”motståndaren”. För att komma dithän behöver vi förstå den andre. Förstå på riktigt. Sitta ner och lyssna. Beakta historiken, med dess månghövdade aspekter, fram till nu. Tänka själva och inte enögt lyssna på en part.

När vi aggressivt håller fast vid våra åsikter ökar vi vreden i världen. Det spelar ingen roll hur berättigad åsikten är. När vi kan ställa oss ovanför våra åsikter och betrakta dem, eller till och med för någon sekund tvivla, kommer vi i kontakt med den fantastiska egolösheten. Egot består av åsikter som vi betraktar som absoluta sanningar vilket leder till lidande.

Sverige ska höja försvarsanslagen till två procent av bruttonationalproduktion (BNP) vilket innebär att försvaret årligen ska få över 100 miljarder kronor i anslag. Pengar som kommer att användas till utrustning som på sinnrika sätt dödar fienden, d.v.s. människor. Samtidigt skulle dessa pengar räcka till fundamentala förbättringar för skolan, för vården och för omsorgen av våra äldre. Nu går de istället till vapenskrammel som leder till vapenskrammel som leder till vapenskrammel.

Jag gissar att politikerna känner sig handlingskraftiga nu. Det kunde inte vara mer fel. Handlingskraftighet är inte att vända kappan efter vinden som en menlös vindflöjel. Däremot vore det ytterst handlingskraftigt att montera ned försvaret och gå i bräschen för fred på jorden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.