Passion – Compassion

Jag lyssnar på en intervju med Jan Eliasson. Han har nyligen släppt boken ”Ett liv i diplomatins tjänst”. Jag har bara sett fragment av Jan men han verkar ha en fin följsamhet och vara utrustad med en stor portion visdom. Dessutom nämner han Olof Palme med värme. Enligt min mening behöver världen fler Olof Palme.

Under intervjun kommer Jan in på ett uttryck där han använder det engelska språket; Passion – Compassion. Passion och medkänsla på svenska. Utan glöd händer ingenting och utan medkänsla händer ofta fel saker.

Glöd handlar inte nödvändigtvis om att springa ut på stan med plakat. Det handlar om att känna ett engagemang, att vara nyfiken, att vilja något, att stå för något. Medkänsla handlar om förståelse, inlevelse och humanism. I mångt och mycket innebär detta att vi lyssnar på den andre och sätter oss in i dennes situation utan att ha en fördömande inställning.

Glöd och medkänsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.