Ett avlångt land

En titt på kartan avslöjar direkt att Sverige är ett avlångt land. Med detta följer också fantastiska olikheter i miljö, inklusive klimat. Det finns pärlor både här och där att upptäcka. Ofta finns ju skatterna mitt framför ögonen på oss, på vår egen tröskel.

Dessvärre har Sverige blivit ett avlångt land även på ett annat plan. Som om det inte vore nog så ökar ”avlångheten” kontinuerligt. Vi är på ett sluttande plan. Det jag pratar om är solidaritet, eller rättare sagt; avsaknad av solidaritet. Vi hamnar längre och längre ifrån varandra. Det blir mer och mer grupperingar av typen ”vi och dom”.

Jag vill ha en stark stat (men med en medvetet begränsad byråkrati) och jag vill betala skatt för att bekosta den. En stat som tar hand om alla utan att döma efter prestation. En stat som står för utbildning, vård och äldreomsorg där vi alla blir behandlade på ett rättvist sätt utifrån att vi alla är människor med lika stort värde. Jag vill också att staten står för vissa grundläggande funktioner i samhället, såsom elförsörjning, tågtrafik och bilbesiktning. När avregleringen/outsourcingen nu spinner för fullt blir jag ledsen. Varbergs kommun väljer att inte driva simhallen utan låter en privat aktör göra detta istället. Denna privata aktör kommer att ha vinstkrav. Förutom vinstkravet ska besökaren också bekosta kommunens ”beställarfunktion” som ställer krav på aktören och genomför uppföljningar.

Istället för att vara ett ”kort” land med heterogen ”massa” går utvecklingen åt andra hållet. Vi blir ett långt land med olika homogena öar. Små avhumaniserande steg nerför det sluttande planet. Eftersom vi inte förmår att lyfta blicken ser vi inte de förflyttningar som sker på kort tid ur ett historiskt perspektiv. Kapitalismen har funnits där under lång tid men på senare tid har liberalismen brett ut sig som cancersvulster i samhället. Liberalism innebär inte frihet. Frihet handlar i mångt och mycket om att vara fri i hur man förhåller sig till saker och ting. Liberalismen drar isär människor. Den skapar objekt istället för subjekt. Liberalism leder till oberoende och att var och en ska ta hand om sig själv och betala för sig själv. Den är motsatsen till solidaritet.

En groda som stoppas ned i en kastrull med nästan kokande vatten kommer att hoppa ur. Samma groda sägs stanna kvar till den avlider om den stoppas ned i en kastrull med kallt vatten som sedan sakta värms upp. Om dagens samhällsutveckling och politik stoppas ned i Olof Palmes grav kommer han hoppa ur kistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.