Kärlek är en konst

Vad är kärlek? För mig är detta begrepp svårt att beskriva. Kanske är det att ge utan att ha några baktankar. Det skulle också kunna vara omtanke om en annan människa utan någon idé om egen vinning. Eller varför inte att locka fram det innersta väsen som bor i allt och alla? Kanske kan kärlek beskrivas som att med ett gott hjärta och rent samvete ge det bästa av sig själv?

Erich Fromm beskriver olika slags kärlek:

  • Broderskärlek
  • Moderskärlek
  • Erotisk kärlek
  • Självkärlek
  • Kärleken till Gud

Kärlek kan lätt misstas för något annat. I grund och botten är kärlek inte en relation till en viss bestämd individ. Den är en orientering av karaktären. Detta innebär att vara sympatiskt inställd till hela världen, inte till något enstaka objekt för kärlek.

Ändå tror många att kärlek är något som uteslutande har att göra med objektet, och inte med orienteringen/förmågan. Upplevelsen är att kärlek handlar om att finna det rätta föremålet och sedan går resten av sig själv. Men en konstnär kommer inte att måla en vacker tavla bara för att det rätta objektet dykt upp.

Det finns förstås, beroende på dess art, skillnader mellan olika typer av kärlek. Emellertid finns i samhället en utbredd obalans mellan tron på föremålet och den egna kontinuerliga insatsen. I begreppet kärlek ligger ansträngningar. Det är ett hantverk. Kärleken är en konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.