Ska elektricitet vara en klassfråga och påverka folks liv på riktigt?

Tänk att du bakar en tårta och alla kostnader summerar upp till 30 kr per tårtbit. Men bara för 19 av 20 tårtbitar. Den sista tårtbiten kostar 300 kr att producera. När du sedan säljer tar du 300 kr i betalt som pris per tårtbit (plus kanske lite ytterligare marginal) för VARENDA av dina 20 tårtbitar. Kostnaden för den som köper blir hutlös och vinsten för den som tillverkar grotesk.

Tårtexemplet visar hur den så kallade elmarknaden fungerar där priset sätts på en börs (Nord Pool) där flera länder ingår. Kärnkraft producerar el för säg 25 öre per kilowattimme (kWh). Vattenkraft producerar el för en ännu lägre kostnad. Det finns perioder då Sverige importerar el, plus att det finns utmaningar/flaskhalsar i elöverföringen i vårt avlånga land, men totalt sett på ett år produceras mer el än vad som förbrukas. Hur kan vi då få betala hutlösa priser på elen (3-7 kr per kWh)? Jo, någon har bestämt att marginalprissättning ska råda. Detta innebär att produktionskostnaden för den dyraste elen, hur liten mängd som än produceras, sätter priset för ALL el. Även för vattenkraft och kärnkraft som står för tre fjärdedelar av Sveriges elproduktion.

Ett sammankopplat elnät med länderna runtikring oss är givetvis solidariskt. På så vis kan vi täcka upp för varandra när förutsättningar, såsom väder/blåst, varierar. Förhoppningsvis bygger systemet på att alla inblandade länder gör sitt bästa för att täcka behovet så att ingen åker snålskjuts på de andra. Men borde det inte vara statens ansvar att det finns en elproduktion som matchar behovet och att prisbilden är ungefär i linje med kostnaden för att producera elen? Eller ska den så kallade marknaden styra och ställa över detta? Varför tillåter vi att finansfolk utformar ett köp- och säljsamhälle som vi sedan slavar under? I mina ögon borde elektricitet vara ett grundutbud som ingår i att vara människa och leva i ett solidariskt samhälle. Det här är på riktigt. Folks liv och hälsa påverkas på riktigt av en hopsnickrad prissättningsmodell på elektricitet.

Jag skrev en debattartikel i ämnet som jag skickade till Hallands Nyheter, Aftonbladet och Expressen. De två sistnämnda tackade nej direkt. Hallands Nyheter har tidigare publicerat mina debattartiklar och jag hoppas de gör det igen. Gällande Aftonbladet och Expressen svarade jag tillbaka:

Hej!

Hur kan jag arbeta om debattartikeln så den ska bli intressant för er att publicera?

Vi producerar riktigt mycket el till en oerhört låg produktionskostnad. Det är den tokiga prissättningsmodellen som skapar priserna vi ser nu. Folk förtjänar att få veta detta.

Vad står näst på tur att köpa och sälja på en börs med galen prissättningsmodell? Vatten?

Hälsningar,

Christian Lindbäck

Ingen respons.

1 reaktion på “Ska elektricitet vara en klassfråga och påverka folks liv på riktigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.