Disciplin

Det är intressant hur ord kan klinga positivt eller negativ. Ibland finns inte heller koncensus utan ett ord som är positivt för någon kan mycket väl vara negativt för någon annan. Kontexten kan såklart påverka klangen också.

Disciplin ska vara angenäm för både själ och kropp, men man kan ibland behöva övervinna ett visst motstånd. Detta gäller särskilt inledningsvis om man ska förändra sina rutiner. Som exempel kommer jag ihåg att jag alltid använde tre sockerbitar när jag började dricka kaffe. Gode vännen sa att jag skulle testa att dricka tio gånger utan och att jag sedan inte längre skulle vilja ha något socker. Det kändes sådär de första gångerna men han hade rätt. Det blev snabbt otänkbart att stoppa ner en sockerbit i kaffet. Ett annat och återkommande exempel är styrketräningen eller löprundan där det kan ta emot ibland. Men när man väl är igång känns det bra och efteråt känns det fantastiskt.

Kost och träning är uppenbara exempel där man kan tillämpa disciplin. Den viktigaste disciplinen för mig är ändå tiden utanför mitt arbetsliv (”fritiden”). Det finns så mycket jag vill göra, t.ex. bokläsning, men då behöver jag också aktivt se till att detta inträffar och passa mig för att halka ner i hålor av olika slag.

Överdriven/missbrukad disciplin kan hålla tillbaka en människas innersta väsen och hennes levande natur. Men i en väl avvägd dos är disciplin en dygd som lägger grunden för ett liv i balans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.