Bildning

En bildad person vet förmodligen inte när Karl XII dog. Den bildade kan förvisso inneha kunskap inom områden som lockar till nyfikenhet, men det finns ingen strävan efter att visa sin kunskap. Det blir inte tal om att vara med i tiotusenkronorsfrågan i TV.

Bildning innebär att förstå samband och delens plats i helheten (sammanhanget). En bildad person är insiktsfull och öppenhet är en tydlig del av personligheten. Ödmjukhet är ett ledord och uttryck som ”det enda jag vet är att jag ingenting vet” är karaktäristiska.

Kunskap går att mäta, bildning går inte att mäta. Kunskap är nyttigt inom en begränsad och specifik arena. Bildning är en värdefull egenskap som innebär att man kan möta vilken situation som helst och verka i vilken miljö som helst.

Genom att se, ana och förstå, utan att egentligen veta något, bildar den bildade sig en helhet. I en tid där allting ska mätas, i en tid där nytta går före värde, i en tid där hjärna går före hjärta, i en tid där man undrar vad som är skillnaden mellan en maskin och en människa, undrar jag vart på vägen som bildningen ramlade bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.