Ifrågasättande

Vad anser du om priset på en liter mjölk? Vad jag kan se ligger priset på ungefär 14 kr. Definitivt inte dyrt, utan snarare billigt, om du frågar mig. I detta ligger dessvärre det faktum att små, genuina mjölkproducenter tvingas lägga ner eftersom de inte kan konkurrera med gigantiska, utstuderade produktionsanläggningar med kossor på löpande band.

Nuförtiden är det en massa diskussioner om energipriser. Framförallt är det elpriset som varit på agendan. Dessvärre har vi svårt att ställa de rätta frågorna som bottnar samtalsämnet och leder till en förståelse från ax till limpa. Detta gäller t.ex. vilken modell som sätter priset på elen.

Men också priset på bensin och diesel har rört upp känslor. Råvaran för dessa produkter är råolja. Råolja används vid framställning av en massa annat också, t.ex. plast och asfalt. Priset på råolja har på sistone rört sig uppåt och det gastas om höga priser när priset närmar sig 100 dollar per fat. Men är det verkligen dyrt?

En dollar är ungefär 11 kronor. Ett fat är ca 159 liter. Detta innebär att priset på en liter råolja är ca 7 kr. Denna liter råolja har tagits upp från någonstans nere i berggrunden eller djupt under världshaven. Alldeles för billigt säger min intuition mig. Dessutom halva priset mot en liter mjölk som jämförelse. För 7 kr idag får du inte ens en Piggelin, möjligtvis en tablettask.

Det som gör mig rädd på riktigt är när vi inte skrapar på ytan och ifrågasätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.