Låtsasvärlden

Förr i tiden bytte man varor och tjänster med varandra, t.ex. ägg mot att få något gjort av smeden. Sedan uppfann någon pengar som transaktionsmedel. Detta var ett litet stödhjul i människans liv som underlättade vardagen.

De fyra svenska storbankerna gjorde följande vinster i kvartal 3 förra året:

  • Nordea: 12 miljarder kr
  • SEB: 7,3 miljarder kr
  • Swedbank: 5,7 miljarder kr
  • Handelsbanken: 5,6 miljarder kr

Deras totala årsvinst hamnar på ca 123 miljarder kr (om vi summerar och för enkelhetens skull multiplicerar kvartalsvinsten med fyra). Vinsten kommer till största delen från differensen mellan räntan som bolånetagare betalar till banken och bankens kostnad för att kunna låna ut pengar. Banken har inte pengarna som lånas ut när vi tar ett bolån (det är inte Agdas inlånade livsbesparingar som lånas ut…). Pengar skapas i samma ögonblick som banken beviljar lånet. Därav att penningmängden i världen ökar med svindlande fart (sedlar och mynt utgör bara ett fåtal procent av totala mängden pengar).

Affärsidén är således simpel och ibland går staten in och räddar banker som agerat huvudlöst. Varför? För att störningar i finansvärlden ger stor påverkan på folks riktiga liv. Absurt egentligen. Det är en hittepåvärld och det tragiska är hur bojade vi är vid de ekonomiska kugghjulen som snurrar som ett nav i våra liv.

Vattenfall förser samhället med el. Volvo tillför transportmedel till världen. Bolagen i den finansiella världen… eeeh… de… ja vad tillför de egentligen? Tänk så lite det skulle krävas för att genomskåda bluffen och farsen vilket skulle leda till att korthuset kollapsar. Den finansiella världen fungerar ju bara så länge vi följer reglerna som satts upp, ungefär som att man följer reglerna när man spelar Monopol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.