Finansfolket briljerar igen

Då var det dags igen. Det går ett antal år mellan varje finanskris. Sedan upprepar sig historien igen. Intet nytt under solen. Einstein lär ha sagt:

Två saker är oändliga: Universum och mänsklig dumhet.

Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta dig olika resultat.

Denna gång var det en amerikansk bank som inledde och som sedan drog, och fortfarande drar, med sig fler i fallet. Precis som vid alla andra finanskriser är orsakerna:

  1. Finansfolket inser inte att de motsägelsefullt nog verkar i en låtsasvärld men där klanterierna påverkar folks riktiga liv.
  2. Inkompetens.
  3. Girighet.

Om det finansiella systemet finns mycket att säga:

  • Det är störda summor.
  • Det är störda värdepapper av olika knepiga och invecklade sorter kopplade till spekulation och hävstångseffekt.
  • Det är stört att det finansiella systemet är navet som världen kretsar kring istället för att bara vara ett litet stödhjul i människans liv i form av att pengar är ett praktiskt transaktionsmedel.
  • Det är stört att människan accepterar att förslavas under ett finanssystem som bara är ett hitte-på-system och som bara fungerar så länge människan väljer att följa reglerna.

Det finns en elefant i rummet. Jag vet inte vad som är värst; att inte se den eller att blunda för den. Det finansiella systemet är som cancersvulster som växer och sprider sig. Det finns så många viktiga frågor att ställa gällande att finanssystemet släppts fritt de senaste 50 åren. Varför är en fråga. Vem som tjänar på det är en annan.

Förutom att ifrågasätta det finansiella systemet utifrån ett samhällsperspektiv går det faktiskt att klippa banden till denna sjuka värld och göra sig fri på riktigt. För det håller oss bojade och dunklar våra sinnen, oavsett om vi har förmåga att se det eller inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.