Artificiell intelligens

I den första Terminatorfilmen har ett privat företag byggt Skynet som är ett system baserat på artificiell intelligens (AI). Skynet blir dock medveten om sin egen existens och inser att människan är ett hot som behöver förgöras. Därav startades ett kärnvapenkrig som utplånade stora delar av mänskligheten.

Senaste tiden har nyhetsinslagen om den galopperande AI-utvecklingen duggat tätt. Framförallt har det handlat om möjligheten att be AI-programmet skriva en uppsats som del av studier. Sveriges Television gjorde ett test som såg ut så här:

Skriv en uppsats om Selma Lagerlöf på ca 500 ord, skriv den som att en 12-åring hade skrivit den

Det visar sig i olika nyhetsinslag att professorer på universitet ej kan genomskåda fusket och att genererade texter innehåller de delar som krävs för ett godkänt betyg. Tydligen finns redan nu möjlighet att mata in en text i en annan typ av program som kontrollerar om texten är AI-genererad. Men naturligtvis ligger människans kreativitet ytterligare ett steg fram; det finns också program som ändrar i AI-genererade texter så de inte ska upptäckas i kontrollprogrammen.

Inom hur nära framtid kommer AI att skriva och distribuera ett datorvirus som ställer till oreda? Vad kommer därefter?

Bara för att vi kan, måste vi utveckla tekniken? Jag vet, nyfiken och törsten efter ”framgång” kommer aldrig att kunna hållas tillbaka av värden, moral och återhållsamhet.

Min största farhåga är att bildningen forsätter att dala. När vi är obildade har vi inget omdöme och är oförmögna att se helheten. Det är då det blir farligt på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.