Det är skillnad på folk och folk

Uppdatering 2023-06-20: Idag kom nyheten att två amerikanska bombplan, av typen långdistans och med förmåga att flyga i överljudsfart, igår landat på Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå. Ta fram en karta och räkna de fåtal milen till Ryssland. Gör sedan motsvarande övning och placera bombplan/vapen på samma avstånd intill USA (d.v.s. i Kanada eller Mexico). Dessa aningslösa svenska politiker… Det är när vi saknar omdöme (= förmåga till att se helheten) som jag blir rädd på riktigt.

Det finns filmer från andra världskriget som dels gör USA till offer och dels glorifierar krig. Ca 400 000 amerikaner dog i andra världskriget. Motsvarande siffra för Ryssland är någonstans mellan 20 och 27 miljoner. Det gick alltså ca 50 döda ryssar på varje död amerikan i kriget mot Hitler och nazismen.

Andra världskriget är också tragiskt på så vis att det är enda gången människan använt kärnvapen. USA släppte två atombomer över japanska städer (Hiroshima och Nagasaki).

I Vietnamkriget dog 58 000 amerikaner. Antal vietnameser som dog är osäkert men 2 miljoner är en ungefärlig siffra. Det gick alltså ca 34 döda vietnameser på varje död amerikan.

I Irakkriget dog färre än 5 000 amerikaner. Antal irakier som dog är svårt att beräkna men en uppskattning är 1 miljon. I så fall går det ca 200 döda irakier på varje död amerikan. Irak är för övrigt en sorglig historia där det de senaste decennierna dött en oerhörd mängd småbarn i undernäring, sjukdomar, förorenat vatten etc. till följd av krig och sanktioner.

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) kartlägger varje år olika länders militära utgifter. Av världens totala militära utgifter förra året (2022) stod USA för 39 %. Ryssland stod för 3,9 %. Med andra ord lägger USA 10 gånger mer pengar på militären än vad Ryssland gör.

Men det är klart, om amerikanska militären placerar 170 000 personer utomlands på hundratals baser runtom i världen utanför USA så kostar det pengar (t.ex. 35 000 st i Tyskland!). Pengar är dock en bisak i sammanhanget.

Och nu kryper Sverige i dyn och lorten för det där NATO-medlemsskapet. Förutom att vi medverkar till rädsla, spänningar och separation i världen samt en ond spiral med krigsindustri som föder krigsindustri har vi snart amerikanska soldater på en bas nära dig…

1 reaktion på “Det är skillnad på folk och folk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.