Cancersvulsterna växer sig större

Jag läser på text-TV att försvarskoncernen Saab ökar sin vinst kraftigt. Verkställande direktör uttalar sig om att det är intensiva tider och att de växer kraftigt. Att sälja militära ”produkter” idag är tragiskt nog som att sälja glass i Saharaöknen. Saab:s vinst för årets andra kvartal blev 0,8 miljarder kr (800 miljoner kr).

Men detta är småpotatis jämfört med bolag inom det finansiella systemet. Räntenettot är skillnaden mellan intäkter och kostnader för de lån som en bank hanterar. Vi lever ju i ett sinnrikt ihopsnickrat finansiellt system där många av oss sitter i bankernas klor via framförallt bolån. Förutom att vi accepterar att det finansiella systemet är navet som riktiga livet kretsar kring, istället för att vara ett litet stödhjul som underlättar byteshandel, accepterar vi också att bankerna tjänar oerhörda pengar på denna djävulska verksamhet. De fyra svenska storbankerna har nu rapporterat följande vinster för årets andra kvartal:

  • Nordea: 15,3 miljarder kr (räntenetto 21,0 miljarder)
  • SEB: 9,8 miljarder kr (räntenetto 11,9 miljarder kr)
  • Swedbank: 9,1 miljarder kr (räntenetto 12,8 miljarder kr)
  • Handelsbanken: 7,1 miljarder kr (räntenetto 11,7 miljarder kr)

Detta ger en total kvartalsvinst för de fyra storbankerna på 41,3 miljarder kr (räntenetto 57,4 miljarder kr). På årsbasis indikerar detta en vinst på 165 miljarder kr (räntenetto 230 miljarder kr). Med andra ord är deras sammanlagda vinst per dag 450 miljoner kr (räntenetto 630 miljoner kr). Fy fan!

Det är blodtryckshöjande att se, inklusive håglösheten från folket (politikerna inräknade). Finansbranschen breder ut sig som cancersvulster medan vi tittar på med mössan i handen. Vi/staten har kapitulerat från vårt ansvar och den s.k. marknaden, kapitalismen och liberalismen tillåts härja fritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.