Klyftor och det där ansvaret

Jag brukar uttrycka mig att det svenska samhället är på ett sluttande plan. Ett människoliv är inte mycket värt längre. Vi ser det uttryckligen på nyheterna varje dag. Men det är egentligen lika uppenbart i andra mer subtila sammanhang där en människa reducerats till en siffra i en ekonomisk kalkyl.

En artikel i The Economist presenterar statistik (baserat på 148 000 tillfrågade i 142 länder) som bekräftar det vi såklart redan vet: Att ökade klyftor i samhället leder till ökad kriminalitet. I en annan studie avseende amerikanska stater, som refereras i artikeln, visas att ju större skillnader som finns i synlig konsumtion av kläder, smycken, bilar och att äta ute, desto större är våldsbrottsligheten. Självklart blir det så!

De senaste årtiondena har VD-lönen, mätt i antal industriarbetarlöner, skenat och låg år 2021 på 69 (!). Detta är bara ett av alla mått som skulle kunna användas för att spegla samhällsutvecklingen.

Det ligger nära till hands att attackera våra aningslösa och självcentrerade politiker som eldar på utvecklingen. De verkar antingen vara oförmögna att se grundorsak eller så svaga att de inte förmår tjäna något högre syfte än egot. Men vi kan inte lyfta ut och isolera politikerna i diskussionen. Det genuina startar i det lilla inom oss själva. Vi har alla ett ansvar. Jag mer än alla andra. Ett ansvar att i varje ögonblick göra det rätta och värdefulla framför det bekväma och kortsiktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.