Att lyssna och bilda sig (en uppfattning)

Jeffrey Sachs, professor och författare, blir intervjuad och säger följande på frågan ”How do you characterize the Russian invasion of Ukraine?”:

I characterize it as occuring in the eighth year of a war that started with the overthrow of Viktor Yanukovych and escalated after that as totally avoidable. Because if Biden had negotiated with Putin in December 2021, the war would’ve been avoided. I regard it as an attempt at the beginning to force Ukraine to the negotiating table. And within a few days of the launch of the so-called special military operation, which was not an invasion at the scale to take over Ukraine, it was a military operation to push Ukraine to the negotiating table. Within a few days, Zelenskyy said, we can negotiate. A few more days, he said, we can be neutral. We need security guarantees, but we can be neutral. I know because I’ve spoken to the people that were involved in the negotiations in March 2022 that these negotiations were making tremendous progress on the basis of Ukrainian neutrality and non-enlargement of NATO. And we know that one day the negotiations stopped. The Ukrainians walked in to the Turkish mediators and said, we’re not negotiating now. We’re taking a break from negotiating. They stopped. Why? The United States told them, you don’t need to negotiate. You need to defeat Russia. You don’t need to accept neutrality. We’ve got your back. And the United States pushed Ukraine into an escalating war thinking that the combination of economic sanctions and HIMARS and other wonder weapons would force Putin to back down. Putin didn’t back down. In fact, he mobilized in the summer of 2022. So America’s game of chicken didn’t exactly work. It led to another round of escalation. And it especially led to a bloodbath, completely predictable, because Americans have refused, and by Americans, I mean Biden, our president who’s responsible and his team, have rejected negotiations at every turn. And they tell us, which is a lie, that there’s no one to negotiate with and that Russia’s not interested in negotiating, and that’s a lie. The difference is Russia’s interested in negotiating an end to NATO enlargement, and the United States is interested in going wherever it pleases. …

Jag säger det igen; Vad hade hänt om Ryssland placerat militär utrustning och personal intill den amerikanska gränsen?

För Ukrainas del är siffrorna så här:

  • 70 000 döda.
  • 120 000 skadade.
  • Enbart första halvåret 2023 har 15 000 fått ben eller armar amputerade.

Och detta är bara den ukrainska sidan. Den ryska bryr vi ju oss inte så mycket om…

Nu ska Sverige ge upp ett par hundra års neutralitet för att gå med i NATO och både legitimera och medverka i USA:s imperalistiska agenda. Varje vapen som skickas till Ukraina leder till att samtal försenas. Allt medan människor, människor som du och jag, sprängs i bitar och blir invalider på både ut- och insidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.