Det är vi som är samhället

I helgen var jag och Hugo på far & son-resa till London. Hugo ville gärna se sitt favoritlag Manchester United så vi valde att se dem borta mot ett av Londonlagen i Premier League; Fulham. Det blev en härlig upplevelse och vi hann också med att promenera runt en hel del och ta del av lite annat i London.

När man besöker ett annat land, om än inte längre bort än England och en kultur som ändock är västerländskt närbesläktad, får man perspektiv på den vanliga tillvaron man lever i. Den uppbyggnad av samhället som skett i Sverige runtikring tiden för min födelse, 1978, är fantastisk och något som vi borde sätta stort värde på.

Jag ser ett London med oerhörda klyftor. Det finns en liten bubbla utan kontakt med den riktiga världen och en annan del, en omfattande sådan, som är den riktiga världen. Den senare innebär en relativt låg levnadsstandard, näringsfattig kost, enkla boendeförhållanden, kännbara uppvärmnings-/energipriser och folk som sliter hårt för att få livet att gå runt. Många gånger under otrygga förhållanden i den växande gig-ekonomin där människor behandlas som slit-och-släng och humanism är uppkäkat av kapitalism.

Gällande kost kommer nu rapporter om att antalet fall av bristsjukdomar, såsom skörbjugg, ökar bland brittiska barn. Det syns bland annat genom att de är kortare än barn i jämförbara länder.

I Sverige går det mesta från solidaritet och samhällstänkande till var och en för sig och där vi tävlar inbördes om att vara det vassaste kugghjulet i kapitalismens omänskliga apparat. En apparat som struntar i dig utan bara låter dig vara i värmen så länge du presterar. Annars åker du ut i rännstenen med huvudet före.

Vi närmar oss det amerikanska samhället med stormsteg. Just nu är det låst läge mellan facket och Tesla utifrån att den amerikanska jätten vägrar skriva under kollektivavtal. Detta är en kamp som på flera sätt symboliserar kampen mellan den övertygelse som under lång tid byggde landet Sverige och den ”amerikanska drömmen”. Glöm aldrig att det är vi som är samhället. Det är valen vi gör som definierar oss som människor. Och varje litet val skapar ringar på vattnet och ekar för alltid i evigheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.