Lort

Nyligen antog Förenta Nationerna (FN) en resolution gällande det som äger rum i Gaza. Den innehåller bland annat en djup oro för konsekvenserna för civilbefolkningen (inklusive den stora andelen barn som dödas och skadas) samt kräver ett omedelbart eld upphör:

Expressing grave concern at the catastrophic humanitarian situation in the Gaza Strip and at its vast consequences for the civilian population, largely comprising children, and underlining the need for full, immediate, safe, unhindered and sustained humanitarian access

Calls for an immediate, durable and sustained humanitarian truce leading to a cessation of hostilities

Läs den gärna här.

120 länder röstade för, 14 emot och 45 lade ner sin röst. Vad gjorde Sverige? Jo, lade ner sin röst (!). Utrikesminister Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhardt säger till Aftonbladet:

– Sverige avstod, tillsammans med en majoritet av EU:s medlemsstater, i omröstningen eftersom resolutionen inte tydligt fördömer Hamas terroristangrepp mot Israel och inte hänvisar till Israels rätt att försvara sig mot terrorister.

Efter omröstningen sade Israels FN-ambassadör Gilad Erdan (Israel röstade emot):

– Det här är en svart dag för FN och mänskligheten. Detta kommer att gå till historien som en skammens dag.

Pakistans FN-ambassadör Munir Akram, som för några veckor sedan höll ett tal som rörde mig (se här), sade att den antagna resolutionen var bäst (av flera alternativ) eftersom den inte namngav någon av sidorna:

– Vi vet alla vem som startade detta. Den israeliska ockupationen är den första synden, inte det som hände den sjunde oktober, sade Akram enligt UN News.

Astrid Lindgren skrev i boken Bröderna Lejonhjärta:

Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.

Detta gäller allt från FN:s generalförsamling till samtalet vid fikabordet på jobbet. Att först kolla av vad som är ”rätt” att säga enligt ens ”vänner”, och låta hjärnan koka ihop en sörja där maktpositioner bevaras, istället för att låta hjärtat tala, är inget annat än fegt och tragiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.