Feg och obildad

Här följer en mejlkonversation mellan en god vän och en riksdagsledamot för socialdemokraterna (jag har anonymiserat båda):

God vän (1):

Hej på er,

Har ni fått med er att även Ukrainas chefsförhandlare vid fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland mars/april 2022 intygade att Ryssland skulle avsluta sitt anfall på Ukraina om Ukraina förblev neutralt, se https://youtu.be/0G_j-7gLnWU?si=IhaZUPvR8FS-7Qqd och https://www.kyivpost.com/post/24645 . Är ni intresserade av vad som hände i fredsförhandlingarna förra året rekommenderas att läsa den tyska artikeln av två välrenommerade personer, se https://braveneweurope.com/michael-von-der-schulenburg-hajo-funke-harald-kujat-peace-for-ukraine. Detta visar att narrativet att Ryssland anföll Ukraina för att uppfylla sina imperialistiska drömmar om att skapa ett ”Storryssland” är falskt.

Hur kommer det sig att det är så tyst om detta i svensk massmedia och bland er politiker?

Jag läste igenom mötesprotokollet från finansutskottet från 28/2 2022 (50969FF5-87E7-48F2-A013-ADFAC2CE4B04 (riksdagen.se) där ni beslutade stödja Ukraina finansiellt och militärt. Var är analysen som redovisar konsekvenser och risker med olika strategier och som faktiskt visar att ert beslut var det bästa för Sverige, Ukraina och resten av världen? Det är häpnadsväckande att ni, som inte är insatta i denna fråga, fattar beslut baserat på er egen uppfattning om hur världen fungerar eller borde fungera. Ni bröt mot 10 kap. 4 § RO där det framgår att ni ska inhämta behövliga upplysningar och yttranden innan beslut fattas.

Jag försök skapa en diskussion om bland annat lämplig strategi framåt, baserat på den utvärdering jag gjorde om konflikten i Ukraina, när jag skickade mitt mejl till er 2023-08-07. Den enda respons jag fick var från Jan Ericson, moderat riksdagsman. Jag skickade även motsvarande mejl till över 400 journalister, ledarskribenter och krönikörer. Som väntat uteblev responsen.

Hur kan ni aktivt bidra till att Ukraina riskerar gå under som nation och att ännu fler människor dör? Den enda rimliga vägen framåt är att verka för att kriget upphör så fort som möjligt och det är att väst bland annat slutar stödja Ukraina militärt.

Riksdagens agerande i konflikten i Ukraina är en skam, ni borde skämmas. Historiens dom över er kommer bli hård. Ukraina och västs agerande som ledde fram till kriget med Ryssland kommer gå till historien som ett av de mest katastrofala felbeslut som någonsin fattats. Jag använder normalt inte starka ord men jag måste vara ärlig med det jag känner.

Med vänlig hälsning

Namn

Riksdagsledamot (1):

Jag skäms inte ett dugg, tvärtom, Ukraina kommer att få mer stöd och hjälp och det är jättebra. Kampen mellan demokrati och diktatur går just nu i Ukraina.

Ukraina kämpar för sina friheter och överlevnad. Inget land ska styra och diktera andras vägval och framtid. Ryssland begår nu och har begått en rad folkrättsbrott och vidrigheter.

Vladimir Putin och hans kriminella kompisar ska ställas inför rätta. Eftervärldens dom kommer att bli hård.

Namn Namnsson

Riksdagsledamot (S)

God vän (2):

Hej Namn,

Tack för din vänliga återkoppling. Det blir spännande att se vem av oss som kommer hamna på rätt sida när denna konflikt summeras.

Du ser alltså inget problem med att kriget kunde ta slut i april förra året om Ukraina valt att bli neutralt och att flera länder i väst ville att kriget skulle fortsätta?

Jag tolkar ditt svar som att du anser att det är värt att flera 100 000 människor dör och att Ukraina riskerar att gå under som nation för att få bli medlem i Nato?

Anser du att väst ska fortsätta stödja Ukraina militärt som medför att fler ukrainare dör, trots att de inte kan besegra Ryssland? Jag tycker det är en otroligt cynisk utgångspunkt.

Jag tolkar ditt svar som du tror att Ukraina kan. Vad baserar du denna villfarelse på?

Mvh

Namn

Riksdagsledamot (2):

Finns ingen rimlighet i att svara på frågan om kriget skulle ta slut april ifjol. Frågan är direkt felaktigt ställd då Ryssland är förövaren, Ryssland begår folkrättsbrott, Ryssland begår vidrigheter och Rysslands ledning ska ställas inför rätta. Det är Ryssland som ska bort, Ryssland ska ut ur Ukraina och Ryssland kan avsluta detta när som helst. Ryssland, och bara Ryssland, är orsaken och ensamt ansvariga för all denna misär, brott och död.

Av samma anledning ska alltså stödet fortsätta till Ukraina: ekonomiskt, politiskt, humanitärt och militärt.

Namn Namnsson

Riksdagsledamot (S)

God vän (3):

Är det inte viktigt att försöka förstå världen? Tråkigt att du inte kan svara på frågan om du anser att kriget ska fortsätta trots att Ukraina inte kan besegra Ryssland. Ju större nederlag som Ukraina råkar ut för, desto sämre förhandlingsläge för Ukraina. Varför bryr du dig inte om detta? Tror du verkligen att Ukraina och väst kan besegra Ryssland?

Var du lika aggressiv mot USA när de förstörde Irak och dödade, direkt eller indirekt, cirka 3 till 4 miljoner irakier sedan 1991? Ryssland är inte ens i närheten av den brutalitet som USA visade upp i exempelvis Irak och Vietnam. Stod du på barrikaden för att Bush och Blair skulle ställas till svars för krigsbrott för vad de gjorde mot Irak?

Riksdagsledamot (3):

Nu har jag svarat dig flera gånger på vad jag tror och tänker och kommer inte ge mig in på några andra hypotetiska resonemang: Ryssland ska inte vinna något krig och svinen i ryska ledningen ska ställas inför rätta.

God vän (4):

Det är ju inga hypotetiska resonemang. Ukraina håller på att gå under och ni står på sidan och hejar på.

Trist att riksdagsledamöter inte har större krav på att ha ett förutsättningslöst seende. Sitter man fast i sina egna förutfattade meningar om hur världen fungerar blir det sällan bra beslut. Hat är sällan en bra utgångspunkt för ett nyktert seende.

Lycka till med ditt fortsatta riksdagsarbete.

Mvh

Namn

Riksdagsledamot (4):

Ryssland är hotet, våldet och hatet.

————————————————-

Jag är tragiskt nog inte det minsta förvånad. Vägen till riksdagen är kortare än någonsin. Du behöver bara lära dig rabbla ett mantra, rätta in dig i ledet och aldrig fråga varför. Vara feg och obildad helt enkelt. Vilket är en fruktansvärd fara för mänskligheten och demokratin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.