Berget utanför eller mysteriet innanför

Boken ”Slumpen är ingen tillfällighet” inleds med att följande rader av Augustinus återges:

Människor förundras över bergens mäktighet,
över kraften i havets vågor,
över flodernas långa lopp,
över oceanernas vidder,
över stjärnornas rörelser på himlavalvet;
men de passerar sig själva utan att förundras.

Samtidigt läser jag ett nyhetsinslag på Sveriges Television idag, som baseras på statistik från försäkringskassan, där just nu rekordmånga är sjukskrivna för utmattningssyndrom. Matilda, 27 år, säger att det sitter så djupt rotat i en:

”Vad är jag om jag inte presterar?”

Utredningen på försäkringskassan visar det vi redan vet; Osäkra anställningsförhållanden leder till stress, inte bara på jobbet, utan hela tiden, dygnet runt. Det kapitalistiska monstret trivs som fisken i vattnet i gig-ekonomin. Vissa råkar vara innanför staketet, i värmen, och andra kämpar dagligen i kylan (både på ett humanistiskt och ett fysiskt plan).

Men på ett annat plan är det fascinerande att många av oss ägnar hela livet åt att klättra i olika slags berg och blicka utåt, när det finns ett mysterium inom oss att dyka ner i. Ett mysterium som är obegripligt och på samma gång med oändlig potential.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.