Vargen och den personliga ekonomin

”Vargen kommer!” Tydligen kommer Ivan i sin stridsvagn för att erövra Sverige. Sveriges överbefälhavare (ÖB) gick ut och uppmanade svenskarna att förbereda sig för krigstider. Det borde vara olagligt att vilseleda folk på det sättet. Antingen det, eller är karln så indoktrinerad att han tappat fattningen. Vet inte vilket som värst. Skrattretande är det i alla fall. ÖB har lämpligt nog startat ett bolag för konsulttjänster inom ”strategisk omvärldsanalys”. Och till hösten går hans förordnande som ÖB ut. Verkar vara en dygdens man helt enkelt.

Vem tjänar på krigshetsen? Vem tjänar på att det sprids rädsla och separation i världen? Vem tjänar på en expansion av NATO? Vem tjänar på att en massa vapen ska tillverkas och säljas? Vem tjänar på att försvarsmakter ska rustas upp?

Det finns ett land som:

  1. är världens största vapenexportör
  2. styr och ställer i NATO
  3. har ca 800 militärbaser runtom i världen utanför sitt eget land
  4. är enda landet som använt kärnvapen
  5. tillåts kriga och göra militära insatser var-, när- och hursomhelst
  6. skrivit avtal med Sverige varpå tillgång ges till svenska militärbaser, utan förbehåll mot kärnvapen, och utan att svensk lag gäller (t.ex. har detta land andra regler kring våldtäkt än Sverige)

I och för sig, vid närmare eftertanke gällande inledningen ovan, är vi nu närmre krig än på ett par hundra år. Detta eftersom vi nu upplåter landet åt USA som kommer att kunna placera hemska och sinnrika vapen nära Ryssland. Så USA fortsätter tränga in Ryssland i ett hörn, utan att riskera sitt eget land och befolkning, utan smällen tas av andra. Just nu Ukraina. Människor fortsätter dagligen att dödas och lemlästas, både på ut- och insidan, i ett meningslöst krig som bara innebär död, elände och hemskheter. Så tragiskt och så onödigt. Hur kan vi människor välja att kriga? Hur kan vi välja en annan väg än nedrustning?

För övrigt är det horribelt hur västvärlden tillåter Israel att slakta palestinier och Palestina. Det gör mig så in i helvete upprörd hur obildade och fega vi är.

Det finns en sak som definierar oss som människor: våra val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.