Livet är inte komplicerat

Alan Watts, som så briljant förklarar livet som en dans, inte en resa, är kristallklar när han gör klart att livet inte är komplicerat. Provocerande? Kanske. Tro mig, jag vet, jag vet verkligen, men jag menar på det här sättet: Vi gör livet komplicerat i samma ögonblick som vi försöker förklara saker och ting. Förklaringen läggs fram i form av en beskrivning och denna beskrivning ger oss möjlighet att skapa kontroll. Tror vi. Men att försöka kontrollera något som inte ska kontrolleras, som inte går att kontrollera, innebär raka vägen till fördärvet.

Vi blir lätt imponerade när någon vetenskapligt lagd person förklarar något in i minsta detalj. Tänk så smart! Men det är egentligen inte komplicerat. Det blir komplicerat när vi försöker fånga världen i ord. Den oerhörda komplexitet, som vi ser i allt, skapas av våra försök att analysera allt. Vi dissekerar allt och sätter en etikett på varje liten bit. För varje år som går lyckas vi förfina våra verktyg och vi kommer ner på allt finare bitar. Det tar aldrig slut. Men det är bara fåfäng kunskap, inte mer än så. Ett märke på bröstet i klubben för inbördes beundran. Kunskapen ger oss illusionen att vi löst våra (påhittade) problem.

Vi har det mer bekvämt nu än någonsin tidigare. Men oron flyttar sig bara till nya marker. Vi hittar nya problem hela tiden. Sen kommer känslan; Har inte jag varit här tidigare? Vi springer runt i en cirkel och jagar våra egen svans i en evighetssnurra där vi inte vet vilka vi är.

När vi delar in världen i delar, och sedan inte är medvetna om att vi skurit världen i delar, eller glömt bort att vi gjort det, blir betraktelsen därefter att livet är komplicerat. Vi springer som galna efter det som kallas framgång. Varför? Det finns inget att prestera och åstadkomma, vi är redan framme, paradiset är här och nu. Livet är ett firande av livet självt.

När vi inser det storslagna i att inte dissekera världen med vårt analytiska intellekt, utan ta in världen som en helhet, utan delar med etiketter, då är livet inte komplicerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.